Arpad Toth i Tamas Barna, McAfee

Arpad Toth i Tamas Barna, McAfee

Gostovanje predstavnika kompanije McAfee u Sarajevu iskoristili smo i za kratki intervju vezan za planove ove kompanije na bh. tržištu.


Kompanija McAfee, bez sumnje jedna od najpoznatijih kompanija na polju IT sigurnosti, na našem tržištu nije bila naročito aktivna, a što bi se trebalo promijeniti u narednom periodu uz najavljeno povećanje lokalnih aktivnosti.

Naime, protekle sedmice u Sarajevu su boravili predstavnici regionalnog McAfee ureda, smještenog u Mađarskoj, kolege Arpad Toth i Tamas Barna, koji su sa predstavnikom distributera iz Hrvatske, Damirom Blagecom iz kompanije Lunaria, obišli potencijalne partnere na našem tržištu.

Njihovu posjetu, u saradnju sa kompanijom EMC d.o.o., iskoristili smo za kratki intervju vezan za planove ove kompanije na bh. tržištu te diskusiju u globalnim sigurnosnim trendovima.

- Možete li nam reći nešto više o McAfee aktivnostima i planovima za bh. tržište?

Toth: Kao što je poznato, McAfee je najveća svjetska kompanija posvećena razvoju sigurnosnih rješenja sa velikim brojem velikih klijenata širom svijeta. Iskreno govoreći, tržište Bosne i Hercegovine je u proteklih nekoliko godina bilo neopravdano zanemareno i ovom posjetom upravo pokrećemo određene aktivnosti kako bi tu situaciju promijenili. Vaše tržište vidimo kao tržište u razvoju sa dosta potencijala te da je pravo vrijeme za investiciju i aktivnije prisustvo. Na području bivše Jugoslavije imamo dva distributera, jednog u Hrvatskoj, a drugog u Sloveniji, te mislimo da u saradnji sa lokalni bh. kompanijama možemo napraviti dobar posao. Nakon prvih sastanaka veoma smo optimistični po pitanju saradnje sa lokalnim kompanijama te prijatno iznenađeni tehničkim znanjem lokalnih predstavnika. Što se tiče McAfeea, i dalje najveća novost je preuzimanje od strane Intela. Zajedno sa Intelom ćemo postaviti nove standarde na polju IT sigurnosti kroz kombinaciju softvera i hardvera, odnosno integraciju određenih mjera zaštite i na hardverskom nivou.

- Na koji tip kupaca ciljate na našem tržištu?

Toth: McAfee je tradicionalno kompanija sa proizvodima posvećenim korporativnom tržištu, iako imamo i jasno izrađen brand na potrošačkom tržištu. Jasno nam da je po pitanju prepoznatljivosti branda ne stojimo baš najbolje u Bosni i Hercegovini, tako da sliku o kompaniji, rješenjima i proizvodima moramo popraviti što prije. Što se tiče ciljanog tržišta, prije svega razmišljamo o bankama, državnim institucijama i telekom operaterima kao potencijalnim klijentima.
 


 

- Koji su glavni benefiti za potencijalne korisnike McAfee rješenja?

Toth: Smatramo da McAfee nudi najbolja rješenja u odgovarajućim kategorijama, odnosno tržišnim segmentima, a što potvrđuju i analize nezavisnih analitičarskih kuća kao što su Gartner ili Forrester. Jedna od najvećih prednosti korištenja McAfee proizvoda je izuzetna velika povezanost između samih proizvoda, odnosno mogućnosti integracije. Upravo toga, u određenim situacijama moguće je napraviti i uštede pri implementaciji rješenja, odnosno smanjiti troškova održavanja cjelokupnog sistema. Saradnja sa Intelom nam daje jedinstven uvid, odnosno viziju tržišta budućnosti, dok u isto vrijeme kupcima možemo garantovati da ćemo biti prisutni na tržištu i u budućnosti te da se ne trebaju brinuti o podršci i nadogradnjama za implementirana rješenja.

- Cloud je postao buzzword u IT industriji i većina konferencija se u posljednje vrijeme upravo posvećuje različitim cloud tehnologijama i implementacijama. Kako se McAfee pozicionira na ovom tržištu?

Barna: McAfee je, naravno, prepoznao spomenuti trend te već sada nudimo vlastiti SaaS (Security as a Service), a ne treba zaboraviti ni druga dva trenda, virtualizaciju i IT konzumeraciju. Mi već odavno nudimo svojevrsna cloud-bazirana rješenja za zaštitu e-maila, odnosno weba, a kao jedan primjer moguće je navesti i sistem reputacije web stranica koji je u potpunosti baziran u cloudu. Na cloud rješenjima generalno radimo u saradnji sa partnerima, a opet u zavisnosti od potreba klijenata, veličine organizacije i sl.
 


 

- Spomenuli ste "IT konzumeraciju" kao jedan od rastućih trendova u industriji. Možete li nam reći nešto više o tome i vašoj ponudi?

Barna: IT konzumeraciju vidimo kao novi fenomen u industriji te vjerovatno najveći izazov koji se stavlja pred industriju. U današnjem okruženju imamo jasno izraženu situaciju u kojoj uposleni u kompaniju donose vlastite notebook računare i telefone, odnosno da "poslu" pristupaju i izvan firme čime se osjetljivi podaci izlažu riziku. Neposredno prije preuzimanja McAfeea od strane Intela, McAfee je kupio kompaniju Trust Digital sa čitavim nizom rješenja na ovom polju. U ovom trenutku, kao jedno od rješenja spomenutog problema vidimo McAfee Enterprise Mobility Management koji omogućava provisioning, odnosno kontrolu nad uposleničkim mobilnim uređajima kao što su iPhone, Android, Windows Mobile i drugi telefoni, a sve to uz olakšani i sigurni pristup korporativnim aplikacijama. Sa ovakvim rješenjem je izuzetno jednostavno izvršiti enkripciju podataka, izbrisati podatke, onemogućiti Wi-Fi ili kameru na telefonu i slično.

- McAfee dosta pažnje posvećuje promociji "single console – single agent" rješenja koje se zasniva na korištenju većeg broja McAfee integriranih rješenja, no u praksi je situacija ipak nešto drugačija te većina kompanija u svom okruženju već ima implementiran čitav niz rješenja različitih kompanija. Kako se McAfee uklapa u takva okruženja te koja rješenja preporučujete za virtualizirana okruženja?

Barna: McAfee također zastupa otvorenost platforme, što znači da mi dopuštamo drugim vendorima da se "priključe" na naše rješenje za upravljanje, odnosno da smo u stanju da prikupljamo informacije sa rješenja i izvora te da u konačnici ponudimo sigurnost kakvu klijent očekuje. Već ranije sam spomenuo da je virtualizacija također jedan od najzanimljivijih trendova u ovom trenutku zbog kontinuiranih nastojanja kompanije da što efikasnije iskoriste postojeće resurse te da smanje operativne troškove. U ovom segmentu preporučujemo McAfee Management for Optimized Virtual Environments (MOVE) tehnologiju za virtualna desktop i serverska okruženja. Na ovu tehnologiju naslanja se McAfee ePolicy Orchestrator (ePO) platforma pomoću koje se postavljaju pravila za upravljanje te dobivaju izvještaji o stanju virtualiziranih sistema.

Komentari (0)

Pošalji svoj komentar

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter