iPhone 4S nije promašaj

iPhone 4S nije promašaj
iPhone 4S, bez obzira što nije ispunio očekivanja svih korisnika, će biti veliki komercijalni uspjeh za Apple jer objedinjuje naprednu softversku platformu sa osvježenom hardverskom platformom koja garantira vrhunske performanse.

Nakon što je Apple odlučio da preskoči uobičajeni termin za predstavljanje novog iPhone telefona, junsku WWDC konferenciju, očekivanja korisnika kada je u pitanju novi iPhone su naglo porasla, budući da se smatralo kako Apple treba dodatno vrijeme za ponudu još jednog "revolucionarnog proizvoda". Četiri mjeseca poslije, svoje prvo pojavljivanje u funkciji CEO-a imao je Tim Cook, a umjesto iPhone 5 pametnog telefona, dobili smo iPhone 4S, koji u suštini predstavlja samo hardversku nadogradnju aktuelnog iPhone 4 telefona. Investitori i dioničari, baš kao bi predstavnici medija, nisu naročito pozitivno reagirali na ovu najavu, nakon čega je došlo i do značajnijeg pada vrijednosti dionica Applea, po prvi put nakon predstavljanja novog iPhone modela. Ipak, nakon detaljnije analize specifikacija novog modela, kao i tržišnih kretanja, smatram da je Apple i dalje na pravom putu.

Naime, bez obzira na snažne kritike vezane za dizajn antene kod iPhone 4 telefona, Apple je sa ovim modelom uspio oboriti sve rekorde kada je u pitanju prodaja iPhone telefona, ali generalno i prodaja određenog modela pametnog telefona, posebno na američkom tržištu. Podsjećam, Apple je u junu 2010. godine ponovo postavio nove standarde kada su u pitanju pametni telefoni, i to sa aspekta dizajna, debljine telefona te korištenja ekrana visoke rezolucije. Više od 16 mjeseci od početka prodaje iPhone 4 pametnog telefona, ovaj telefon, analizirajući specifikacije i generalne mogućnosti, u brojnim kategorijama je i dalje na prvom mjestu.

Činjenica je da se u međuvremenu pojavio veliki broj telefona koji donose ekran veće dijagonale, uz skoro pojavljivanje ekrana sa HD rezolucijom, no svakako se postavlja pitanje da li su telefoni sa dijagonalom od 4,5 inča i više najbolji izbor za korisnike, ako se u obzir uzme sama ergonomija. Naime, mišljenja sam da telefoni sa ekranom dijagonale do 4 inča predstavljaju najbolji izbor, mada je jasno da postoje korisnici koji su sa sobom spremni nositi i telefone sa dijagonalom od 4,65 ili čak 5 inča. Sa iPhone 4S modelom Apple je zadržao dijagonalu od 3,5 inča te vrhunski ekran, koji još uvijek, barem po pitanju globalne dostupnosti, nudi daleko najveći DPI, što direktno utiče na kvalitet prikazanog teksta i slika.

Osim toga, iPhone 4 je i dalje više nego konkurentan po pitanju dizajna, dok je integrisana kamera, uz model Nokia N8, daleko najbolja po pitanju fotografiranja. Kada je u pitanju iPhone 4S, najveće promjene dolaze iznutra, pa se tako umjesto A4 procesora sa jednom jezgrom nudi A5 procesor sa dvije jezgre, koji je nešto ranije iskorišten za iPad 2 tablet, a koji osim poboljšanja CPU performansi obećava i znatno povećanje GPU performansi. Kada tome dodamo činjenicu da je Apple zadržao autonomiju bez obzira na korištenje znatno bržeg procesora te dodatno unaprijedio kameru, obezbjeđujući 8 MP senzor, odnosno omogućio efikasnije iskorištenje 3G mreža, dolazimo do sasvim dobre osnove za novi telefon, koji po pitanju hardvera predstavlja vjerovatno čak i veću nadogradnju nego što je to bio slučaj pri predstavljanju iPhone 3GS modela.

Iz perspektive Applea to znači da će i za prazničnu sezonu, odnosno 2012. Godinu, imati izuzetno konkurentan telefon po pitanju performansi i mogućnosti, dok zadržavanje postojećeg dizajna i ekrana ujedno, uz integraciju podrške za GSM i CDMA mreže, znači i veću zaradu. Apple je već najavio kako će do kraja godine iPhone 4S ponuditi na svim tržištima gdje se iPhone inače zvanično prodaje, što predstavlja do sada najbržu "globalnu isporuku" novog iPhonea.

Kada su u pitanju krajnji korisnici, odnosno potencijalni kupci, iOS 5 u kombinaciji sa iCloud i Siri podrškom, svakako predstavlja veliku nadogradnju, no ukoliko već posjedujete iPhone 4, kupovina definitivno nema smisla, dok prelazak sa 3GS ipak predstavlja dobru nadogradnju, prije svega zbog velikog povećanja performansi. Apple svakako ne očekuje da će doći do velike migracije korisnika sa iPhone 4 na iPhone 4S, pa u tom smislu prije svega cilja na korisnike koji do sada nisu koristili iPhone, odnosno korisnike 3GS telefona kojima tek sada ističe ugovor o obaveznoj pretplati na dvije godine. Tržište pametnih telefona se i dalje povećava, dok je Apple sa iOS 5 napravio još jedan dobar iskorak u optimizaciji korisničkog interfejsa, socijalnoj integraciji i dodavanju novih mogućnosti.

Iako neke druge platforme već neko vrijeme nude sasvim pristojnu podršku za različite glasovne funkcije, Apple je ponovo uspio da na najbolji način takvu podršku približi krajnjim korisnicima, što znači da će mainstream mediji u narednom periodu bez ikakve sumnje posvetiti mnogo pažnje integraciji Siri tehnologija te predstavljanju takve podrške kao "revolucionarne". U tom smislu, iPhone 4S, bez obzira što nije ispunio očekivanja svih korisnika, će biti veliki komercijalni uspjeh za Apple jer objedinjuje naprednu softversku platformu sa osvježenom hardverskom platformom koja garantira vrhunske performanse. Ovu najavu potvrđuje i obaranje rekorda po broju narudžbi za novi model, što analitičari nisu uspjeli predvidjeti.

Komentari (1)

_domaci_rap_

apple

Citiraj

Pošalji svoj komentar

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter