A-Data XPG SSD 64GB

A-Data XPG SSD 64GB
SSD-ovi su i dalje najzanimljivija tema u svijetu hardvera. Nakon povećanja broja kompanija koje nude svoje modele na tržištu, došlo je i do očekivanog sniženja cijene, iako se po pitanju performansi još uvijek nije ništa promijenilo, pa tako Intelovi SSD-ovi i dalje predstavljaju najbolje i još uvijek najskuplje rješenje.

FC-Test (Create/Read)

Kolege sa X-bita su nam ustupile FC-Test koji simulira realne situacije na koje korisnik nailazi u svakodnevnom radu. Ponuđeno je ukupno 5 skripti koje sadrže direktorije:

* Install (414 datoteka ukupne veličine 575MB);
* ISO (3 datoteke ukupne veličine 1600MB);
* MP3 (271 datoteka ukupne veličine 990MB);
* Programs (8504 datoteka ukupne veličine 1380MB);
* Windows (9006 datoteka ukupne veličine 1060MB).

FC-Test omogućava mjerenje vremena koje je potrebno da se izvrši kreiranje navedenih datoteka, njihovo kopiranje te čitanje. Testiranje smo izvršili tako što smo SSD podijelili na dvije particije veličine po 32GB te na prvoj particiji izvršili kreiranja datoteka (create-write), potom njihovo čitanje (read) te kopiranje unutar iste particije (copy near), a nakon toga izvršili smo i prijenos istih datoteka na drugu particiju (copy far). Nakon svake operacije izvršen je restart računara.

 

 

U prvom testu koji obuhvata kreiranje datoteka koje se koriste i kroz ostatak testa, značajno bolje performanse ostvaruje stari WD-ov hard disk kapaciteta 500GB, za što je djelomično krivac i JMicron kontroler, iako treba imati na umu da pisanje generalno nije jača strana testiranog MLC SSD-a.

 

 

Kada je u pitanju čitanje, SSD-ovi su bez ikakvog premca, što je potvrdio i ovaj test. Bilo da se radi o simulaciji čitanja velikih ISO ili malih mp3 datoteka, SSD ostvaruje izvrsne performanse.
PassMark Advanced Disk Test FC-Test (Copy Near/Copy Far)
Izaberite željenu stranu teksta:

Komentari (0)

Pošalji svoj komentar