AMD Radeon HD 7950

AMD Radeon HD 7950
Po već isprobanom receptu, AMD je nastavio sa popunjavanjem serije grafičkih kartica za 2012. godinu, predstavljanjem pristupačnije verzije, modela Radeon HD 7950, koji se prodaje po cijeni od 450 dolara, a koji cilja na Nvidia GeForce GTX 580 karticu.

AMD Radeon HD 7950

U vrijeme dok je PC industrija bila centralni dio zanimanja IT publike, prije različitih kriza, nove ere računara, odnosno tableta i pametnih telefona sa višejezgrenim procesorima, IT mediji, među kojima je i naš, dosta pažnje su poklanjali "ponašanju" proizvođača grafičkih procesora. Kompanija koja bi predstavila nove kartice bez njihove trenutne dostupnosti u prodaji je bila izložena linču, koji je ponekad trajao i više godina, uz redovno podsjećanje na "paper launch" određenih grafičkih kartica.


Nakon što su centralno mjesto u stručnim medijima zauzeli tableti i pametni telefoni, vijest da je AMD krajem godine izvršio spomenuti „paper launch“ svojih Radeon HD 7970 kartica nije naišla na veliki odjek među novinarima, ali i potencijalnim kupcima, budući da su svi složili da je sasvim prihvatljivo pričekati još 2-3 sedmice na prodaju spomenutih kartica.


AMD, koji u posljednje vrijeme definitivno najbolje "prolazi" upravo sa grafičkim procesorima, predstavio je svoje prve grafičke procesore proizvedene u 28 nm procesu, u okviru Southern Islands serije. Radeon HD 7970 kartica je postavila novi standard kada su u pitanju 3D performanse na desktopu, no u isto vrijeme, potencijalni kupci teško da su mogli biti oduševljeni preporučenom cijenom od 550 USD.


Ipak, po već isprobanom receptu, AMD je nastavio sa popunjavanjem svoje serije grafičkih kartica za 2012. godinu, predstavljanjem pristupačnije verzije, modela Radeon HD 7950, koji se prodaje po cijeni od 450 dolara, a koji na tržištu cilja na Nvidia GeForce GTX 580 karticu, odnosno najbrži Nvidia model sa jednim grafičkim procesorom.

Krajem godine smo već detaljno pisali o promjenama koje donosi Southern Islands arhitektura, pa ćemo se ovaj put samo fokusirati na specifikacije Radeon HD 7950 kartica u odnosu na ranije predstavljane HD 7970 kartice.


Naime, Radeon HD 7950 kartice donose GPU koji radi na frekvenciji od 800 MHz, uz 3 GB GDDR5 memorije koja radi na 1.250 MHz, što je za 125 MHz niže u odnosu na frekvenciju kod HD 7970 kartica. AMD je zadržao isti broj ROP-ova, no došlo je do promjene u broju stream procesora, sa 2.048 na 1.792, odnosno teksturnih jedinica, sa 128 na 112.


Uslijed tih promjena, smanjena je i potrošnja, pa se kao TDP navodi potrošnja od 200W, a zanimljivo je spomenuti i da je AMD sa HD 7950 karticama zaista podržao partnere u povećanju frekvencije grafičkog procesora, što znači da performanse, hlađenje, ali i krajnja cijena mogu značajno varirati.


Na testu smo imali referentnu karticu, koja se na prvi pogled ne razlikuje od već spomenute HD 7970 kartica, a koja zahtjeva priključenje dva 6-pinska PCIe naponska konektora, dok od izlaza nudi DVI, HDMI i dva mini-DisplayPorta.

Način testiranja i overclocking
Izaberite željenu stranu teksta:

Komentari (0)

Pošalji svoj komentar