AMD Radeon HD 7950

AMD Radeon HD 7950
Po već isprobanom receptu, AMD je nastavio sa popunjavanjem serije grafičkih kartica za 2012. godinu, predstavljanjem pristupačnije verzije, modela Radeon HD 7950, koji se prodaje po cijeni od 450 dolara, a koji cilja na Nvidia GeForce GTX 580 karticu.

Zaključak

U skladu sa očekivanjima, Radeon HD 7950 kartica nije imala problema sa GeForce GTX 580 te je ponudila značajno bolje performanse u gotovo svim testovima. Dio koji nas je dodatno impresionirao, svakako se odnosi na overclocking potencijal, budući da razlika u performansama u odnosu na GTX 580 ili AMD-ove kartice sa jednim grafičkim procesorom iz prošle generacije, tada još više dolazi do izražaja.

Da li je Radeon HD 7950 trenutno najbolja kartica u rangu kartica sa cijenom do 450 dolara? Apsolutno. Da li to znači da se ova kartica tek tako može preporučiti svima? Ne baš tako lako.

Naime, ukoliko kupujete novu konfiguraciju te se planirate "ozbiljno igrati", HD 7950 je svakako jako dobar izbor, ukoliko vam se uklapa u budžet, no šta ako već posjedujete karticu kao što je, na primjer, GTX 580? Nadogradnja u tom slučaju, ipak, i nije toliko opravdana, dok se isto ne može reći i za nadogradnju sa kartica iz sredine ponude, kao što su HD 6850 ili HD 6870, pa čak i HD 6950. Naravno, podrazumijevamo da igrate na Full HD ili višoj rezoluciji.


Ako je suditi po iskustvu iz prošlosti, AMD-ovi partneri će uskoro ponuditi veliki broj kartica sa poboljšanim hlađenjem, ali i povećanim radnim frekvencijama i samom cijenom, naravno, pa se na tržištu mogu očekivati kartice koje će svojom cijenom biti skuplje i do nekih 70 – 80 dolara u odnosu na preporučenu cijenu.

Ukoliko se odlučite za HD 7950, savjetujemo vam da tražite rješenje sa dobrim hlađenjem, budući da kartice sa referentnim hlađenjem koje uredno obavlja svoj posao, ipak vas, bez obzira na najave iz AMD-a, neće zadovoljiti i sa bukom koju proizvode, dok pri izboru kartice bez fabrički povišenih frekvencija sigurno možete uštedjeti nešto novca.

Kada sve sumiramo, AMD je napravio jako dobar posao sa HD 7950 karticom. Neki će svakako smatrati da se AMD mogao odlučiti na još agresivniji pristup te ponuditi kartice po nižoj cijeni, no s obzirom na prednost u performansama koje AMD uživa u ovom trenutku, logično je da kompanija ne osjeća pritisak od strane konkurencije.


Nakon što se Kepler čipovi pojave, vjerovatno tokom drugog kvartala, vjerovatno je da će doći do određenih promjena po pitanju cjenovnog pozicionira, no do tada, ako tražite super brzu grafičku karticu za igranje novih naslova na visokim rezolucijama, HD 7950 je jako dobar izbor.

Info box

Specifikacije PlusPlus MinusMinus

* Model: Radeon HD 7950
* GPU frekvencija: 800 MHz
* Tip memorije: GDDR5
* Količina memorije: 3 GB
* Memorijska sabirnica: 384-bit
* Mem. frekvencija: 1.250 MHz
* Izlazi: DVI, HDMI, 2 x mDP

+: Performanse u odnosu na prošlu generaciju
+: Fantastičan overclocking potencijal
+: Dual BIOS podrška
+: Podrška za PCIe 3.0 i DX 11.1

-: Prosječno hlađenje na referentnim karticama
-: Par problema sa beta driverima

Ustupio
AMD
Link Cijena
450 USD
S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat
Izaberite željenu stranu teksta:

Komentari (0)

Pošalji svoj komentar