Asus Matrix GTX 580

Asus Matrix GTX 580
Asusova Matrix GTX 580 Platinum grafička kartica omogućava do sada neviđenu kontrolu nad naprednim opcijama vezanim za radne frekvencije i napone, i sve to uz fantastično hlađenje.

Asus Matrix GTX 580 Platinum

Zajednička karakteristika za sve grafičke kartice iz high-end ponude koje su bazirane na referentnom hlađenju je da imaju loše riješeno hlađenje. Ne, to ne znači da referentno hlađenje dovodi do gašenja računara zbog previsokih temperatura ili da je buka jednaka onoj kojoj proizvodi usisivač (mada je bilo i takvih slučajeva, op.a.), no entuzijasti koji su s nestrpljenjem čekali izlazak nekog novog grafičkog procesora te za isti izdvojili značajnu sumu novca, u pravilu su dobivali kartice sa referentnim hlađenjem koje je utjecalo na overclocking potencijal, odnosno proizvodilo visok nivo buke, koji, jednostavno više nije prihvatljiv.

Sa svakom novom generacijom high-end grafičkih kartica, i AMD i Nvidia, pokušali su nam skrenuti pažnju kako nova generacija dolazi sa unaprijeđenim rješenjem za hlađenje, uz dijagrame koji su trebali pokazati ta poboljšanja, no neosporna činjenica je i dalje da ako kupujete high-end grafičku karticu sa referentnim hlađenjem, imat ćete problema sa bukom čim GPU stavite pod maksimalno opterećenje.


S druge strane, sasvim je jasno da bi oba proizvođača grafičkih procesora bez većih problema mogli uz svaki novi GPU ponuditi i adekvatno hlađenje, no na taj način bi sa tržišta uklonili svoje partnere, koji se upravo kroz modifikaciju hlađenja, radnih frekvencija i samog PCB-a, nastoje nametnuti na izuzetno konkurentnom tržištu. U tom smislu, čak i među kupcima high-end komponenti, imamo klasično razdvajanje na one koji nakon predstavljanja nekog GPU-a ne žele čekati na modificirane verzije već "najbržu karticu" moraju imati odmah, te, naravno, one koji odluče sačekati na rješenja partnera.

Jedno takvo rješenje vam predstavljamo i danas, a riječ je o Asus Matrix GTX 580 Platinum grafičkoj kartici. Kao što je poznato, GTX 580 kartice su već više od godinu dana dostupne na tržištu, a do pojave grafičkih kartica baziranih na novoj generaciji AMD grafičkih procesora, predstavljale su najbolje single-GPU rješenje.


Referentne GTX 580 kartice ponudile su GPU koji radi na 772 MHz uz 512 CUDA procesora koji rade na frekvenciji od 1.544 MHz te 1,5 GB GDDR5 memorije na frekvenciji od 4.008 MHz efektivno. Tokom prošle godine na tržištu su se pojavile i GTX 580 kartice sa 3 GB memorije, dok se Asus sa Matrix GTX 580 Platinum izvedbom odlučio samo na povećanje frekvencije GPU-a, odnosno CUDA procesora, pa tako Asusova kartica donosi GPU na frekvenciji od 816 MHz uz CUDA procesore na frekvenciji od 1.632 MHz.


Testnu karticu, nažalost, nismo dobili u originalnom pakiranju, no vrijedi spomenuti da se kartica isporučuje u tradicionalnom Asus Republic of Gamers, koje podsjeća na pakiranje Asusovih RoG matičnih ploča. U kutiji ćete pored grafičke kartice naći par PCIe adaptere za napajanje, CD sa upravljačkim alatima, SLI most te DVI-u-VGA adapter. Bilo bi lijepo da je Asus uz ovu karticu ubacio i neku igru.


Nakon što izvadite karticu iz kutije, zaključit ćete da se vjerovatno radi o najvećoj grafičkoj kartici koju ste imali prilike držati, budući da sama kartica zauzima čak tri utora. Kada neka grafička kartica zauzima tri utora zbog izvedenog hlađenja, onda je jasno da pred istu stavljamo velike zahtjeve u pogledu efikasnosti istog. Asusovo rješenje za hlađenje se sastoji od pet glavnih elemenata, i to Asusovog modificiranog PCB-a, posebnog alumunijskog backplatea, aluminijskog VRM hladnjaka, aluminijskih rebara sa toplovodnim cijevima te dva ventilatora, što, prema tvrdnjama iz Asusa, omogućava smanjivanje temperature za do 20% uz povećanje protoka zraka do 600%, u odnsou na referentni dizajn. Ipak, Asus ne bi bio Asus, kada ne bi dodao još neki zanimljiv dodatak. Naime, u zavisnosti od opterećenja grafičkog procesora, mijenjat će se i boja u kojoj je ispisan naziv kartice, što je zgodan detalj ukoliko imate kućište sa prozorom, i koje ne stoji na podu, naravno.


Kada je u pitanju ova kartica, Asus se nije zaustavio na hlađenju. Naime, jedna od karakteristika ove kartice, koje obećava izdržljivost i dobar overclocking potencijal, je dodatak 16-faznog PWM-a za GPU, uz dvije faze odvojene za memoriju, odnosnu fazu za PCIe sabirnicu, te korištenje najkvalitetnijih komponenti, koje, onako usput, svaki proizvođač grafičkih kartica posebno reklamira, iako je to nešto što krajnjeg kupca realno i ne zanima mnogo, jer svakako očekuje stabilnost proizvoda kojeg kupuje.


Na samoj kartici nalaze se izdvojene tačke za očitavanje napona GPU-a, memorije i PLL-a, što je nešto što će znati iskoristiti samo oni koje se bave ekstremnim overclockingom. Dodatak koji će, također, razveseliti overclockere su hardverski tasteri za povećanje i smanjivanje radnog napona grafičkog procesora u pomacima od 0,0125V, dok veliki crveni taster ne donosi automatsko povećanje frekvencije, ako ste to pomislili, već postavlja maksimalnu brzinu obrtanja za ugrađene ventilatore, što je, naravno, veoma korisno pri overclockingu. Nakon bilo kakvih modifikacija, poželjno je imati i taster za povratak na fabričke postavke, o čemu je Asus također mislio, pa je među izlaze dodao i Safe Mode taster. Kada su u pitanju izlazi, kartica nudi dva DVI-I te po jedan HDMI i DisplayPort izlaz.
Testiranje i overclocking
Izaberite željenu stranu teksta:

Komentari (0)

Pošalji svoj komentar