Asus Rampage IV Formula

Asus Rampage IV Formula
Budući da je sama platforma namijenjena zahtjevnim korisnicima, igračima i overclockerima, Asus nije dugo čekao da ponudi i odgovarajuću matičnu ploču iz Republic of Gamers serije, Rampage IV Formula Battlefield 3 Edition.

Iako AMD sa novom generacijom procesora (Bulldozer) realno nije ugrozio Intel kada su u pitanju performanse, ova kompanija je ipak odlučila da krajem prošle godine, prije predstavljanja nove generacije vlastitih procesora (poznatih po kodnom imenu Ivy Bridge), ponudi nove high-end procesore bazirane na Sandy Bridge arhitekturi uz novo podnožje (LGA 2011) i odgovarajući čipset, X79. Novi procesori su došli kao svojevrsna zamjena za stare LGA1366 procesore u kombinaciji sa X58 pločama.

Budući da je sama platforma namijenjena zahtjevnim korisnicima, igračima i overclockerima, Asus nije dugo čekao da ponudi i odgovarajuću matičnu ploču iz Republic of Gamers serije, Rampage IV Formula Battlefield 3 Edition.

 

Samo pakovanje ove matične ploče se ne razlikuje puno od ostalih ploča iz ROG serije, a Asus je odlučio iskoristiti trenutak te popularnost igre Battlefield 3 za dodatnu promociju svog proizvoda, budući da se kupcima uz bundle isporučuje i odgovarajući kod za preuzimanje spomenute igre. Nakon što otvorite kutiju dobit ćete pristup velikom broju dodataka, među kojima su savitljivi mostići za AMD CrossFireX i Nvidia SLI multi-GPU režim, osam SATA kablova (dva namijenjena za korištenje uz SATA 6.0 Gbps interfejs), ROG Connect Cable, X-Socket za iskorištenje LGA 1366 hladnjaka, naljepnice, I/O shield, priručnik, DVD koji uključuje upravljačke alate zajedno sa jednogodišnjom licencom za antivirusni alat Kaspersky, DAEMON Tools Pro Standard, itd.


 

Mnogo bitnije od bundlea je svakako sama ploča, čiji je dizajn napravljen u skladu sa ROG serijom, što znači crni PCB uz upotrebu crvene boje za utore. Bez obzira na veliki broj utora i dodataka, Asus je uspio da ploču zadrži u "ATX dimenzijama", od 305 x 244 mm.

Kada su u pitanju same specifikacije ove X79-bazirane ploče, vrijedi naglasiti da dolazi sa četiri DDR3 utora sa podrškom za korištenje do 32 GB memorije u quad-channel režimu, što je novost sa Sandy Bridge-E i X79, a Asus je naglasio da će ploča bez problema podržati memoriju frekvencije do 2.400 MHz. Memorijski utori su postavljeni dosta neobično, uz obje strane procesorskog podnožja. Uz memorijske utore i 24-pinski konektor za napajanje, Asus je dodao power/reset tastere, zajedno uz LED ekran za prikaz POST kodova koje možete iskoristiti da saznate gdje je "zapelo" ukoliko ne možete ostvariti uspješan boot proces.

 

Sa predviđenih tačaka je moguće očitati napon, što je posebno korisno prilikom ekstremnih overlocking sesija uz LN2, dok se korištenjem Voltiminder LED II očitanja može pratiti da li ste negdje "pretjerali" prilikom povećanja napona. Overclockeri će prepoznati i dodatne opcije za postavljanje ploče u poseban LN2 režim, Slow Mode i Q Reset taster. Korištenjem BIOS Switch tastera možete vršiti efektivno prebacivanje između dva BIOS čipa na ploči, gdje je ideja da se na jednom čipu uvijek nalaze "sigurne postavke".

Rampage IV Formula nudi čak četiri PCI Express 3.0 x16 utora, uz dodatak dva PCIe 2.0 utora. PCIe 3.0 x16 utori se mogu iskoristiti za postavljanje četiri grafičke kartice u okviru 4-way Nvidia SLI ili CrossFireX režima, iako će vam za taj "poduhvat" trebati i odgovarajući SLI mostić koji se ne isporučuje uz ploču, valjda jer je i Asus pretpostavio da je broj takvih entuzijasta zanemariv. U slučaju da koristite dvije grafičke kartice, bit će aktivirane sve PCIe x16 staze, dok u slučaju da koristite tri (x16/x8/x16) ili četiri grafičke (x16/x8/x8/x8) kartice doći do "preraspodjele".

 

Za 8-kanalni HD audio zadužen je Realtek ALC898 čip, dok se za Gigabit Ethernet koristi Intel 82579V čip.  Ploča ne dolazi sa nativnom podrškom za USB 3.0 pa se za USB 3.0 portove koriste ASMedia ASM1042 kontroleri, uz dodatak dva dodatna ASMedia ASM1061 6.0 Gbps kontrolera.

Back panel nudi PS/2 konektor za miš ili tastaturu, šest USB 2.0 portova uz dodatak četiri USB 3.0 porta (plavi portovi), Clear CMOS i ROG Connect tastere, dva eSATA 6 Gbps porta, Gigabit Ethernet port te standardne audio izlaze. ROG Connect je vrlo korisna opcija koja omogućava da se preko priloženog USB kabla, odnosno izdvojenog USB porta bijele boje, izvrši spajanje matične ploče sa drugim računarom koji se može iskoristiti za monitoring sistemskih parametara, ali i proces flashovanja BIOS-a. Ploča namijenjena overclockingu uz više grafička kartica podrazumijeva i adekvatno hlađenje unutar kućišta, pa je Asus ponudio čak osam 4-pinskih konektora, što znači da ćete bez problema na ovu matičnu ploču spojiti sve ventilatore.

 

Budući da nismo imali na raspolaganju odgovarajući LGA 2011 procesor, nismo u mogućnosti da ponudimo dodatne informacije o performansama, overclocking potencijalu i postavkama u BIOS-u. Ipak, ono što smo "vidjeli" definitivno ulijeva povjerenje da se radi o jednoj od najboljih X79 ploča na tržištu, koju, ukoliko se odlučite za LGA 2011 platformu, definitivno trebate uzeti u razmatranje prilikom kupovine.

Info box

Specifikacije PlusPlus MinusMinus

* Model: Rampage IV Formula
* Podnožje: LGA 2011
* Format ploče: ATX
* RAM: 4 x DDR3, 32 GB
* Utori: PCIe x16 * 4
* Multi-GPU: SLI / CrossFireX
* Gigabit Ethernet

- -
Ustupio
Asus
Link Cijena
360 USD

Komentari (0)

Pošalji svoj komentar

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter